Abat Internaional logo

Menapoz Ve Biyoeşdeğer Hormon Replasman Tedavisi

Menapoz yumurtalıklarda estrojen ve progesteron hormonunun yapımının durmasına bağlı olarak aylık adet kanamalarının bitmesidir. Kadınların yaklaşık dörtte biri menapozal geçiş dönemini şikayetsiz, anlamadan geçirirken büyük bir kısmı da daha adetler kesilmeden yani menapoza girmeden perimenapoz döneminde bir çok sıkıntı ile çoktan tanışmış oluyor.

Menapozda hormon desteği verilmeli mi?

Menapozda hormon desteği söz konusu olduğunda bir çok kişinin aklına soru işaretleri gelir,menapoz doğal sürecine bırakılmalı mı yoksa hormon düzeylerinin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan sıcak basmaları ,gece terlemeleri,vajinal kuruluk,cinsel isteksizlik,cinsel ilişki sırasında ağrı,tükenmişlik,uyku sorunları,kas kitlesi kaybı,kilo alma,sisli düşünme ,ruh hali değişiklikleri,hafıza kaybı,kemik erimesi sürecinin hızlanması,kalp ve damar hastalıkları riskinde artış ve daha erken ölüm ile karşı karşıya mı bırakılmalı

Neden hormon tedavisinden bu kadar korkuyoruz?

Çoğu doktorun korktuğu ve çekindiği “Hormon mu? Sakın ha!” demesinin yegane sorumlusu 2002 WHI çalışması.Bu çalışmada estrojen ve progesteron yerine bu hormonların ilaç firmalarınca üretilmiş, FDA ruhsatlı patentli “taklitleri” kullanıldı . (Bugün de eczanenizin raflarındaki haplarda bu hormonların “kendisi” yok. Taklitleri var) ’WHI bulgularının yanlış yansıtılması ve abartılı yorumlanması nedeniyle, bir kadın jenerasyonu etkin bir tedavi şansından mahrum kalarak kalp damar hastalıkları , bunama ve kemik erimesinden korunmak için kritik bir dönemi de kaçırarak zarar gördü.

Yapılan çalışmanın sonuçlarının ürkütücü olmasındaki sorun hormon tedavisinde değil, verilenlerin gerçek hormon olmamasında. Bunların doğaya aykırı olarak, yani hap şeklinde verilmesinde. Düzeylerinin ölçülmeyip takip edilmemesinde. Her kadına aynı davranılmasında, bireye özgü düşünülmemesinde.

Biyoeşdeğer hormon tedavisinin WHI çalışmasındaki sentetik hormonlardan farkı nedir?

Biyoeşdeğer hormonlar, insan vücudu tarafından üretilen hormonlara çok benzeyen insan yapımı hormonlar olarak tanımlanır. Özelleştirilmiş biyoeşdeğer hormonların genellikle daha güvenli, daha etkili, doğal ve geleneksel hormon tedavisine göre kişiselleştirilmiş bir alternatif olduğu artık biliniyor. Biyolojik hormonlar nasıl verilir?

Biyoeşdeğer hormonları muhakkak ciltten ya da vajinal yolla almak gerekir. Bu hormon preparatları krem, jel ya da vajinal ovül (fitil) şeklinde olabilir. Bu tür hormonları ağız yoluyla almak pıhtılaşmayı artırarak kalp krizi, akciğerde damar tıkanıklıkları, felçler gibi sorunlara yol açar ve bunun nedeni aslında hormon değil, onu yanlış bir yolla almaktır.

Biyoeşdeğer hormon tedavisindeki amaç nedir?

Tedavi, hormon tedavisi ile kaybedilen hormonların yerine konulmasıdır. Amaç menapozla birlikte düşen hayat kalitesini korumaktır. Sonuç olarak, hormon seviyeleri artacak ve yukarıdaki bahsettiğimiz semptomlar iyileşecektir ve hastalarımız erken dönemde kemik erimesi ,kalp damar hastalıkları,demans,alzeimer gibi hastalıklarla karşı karşıya kalmayacaktır.

Biyo-özdeş hormonlar ne kadar yaygındır?

Amerika, Fransa, Almanya başta olmak üzere yüz binlerce kadın on yıllardır biyoeşdeğer hormon kullanıyor.

Biyoeşdeğer Hormon Tedavisine Başlamadan Önce Hangi Testler Yapılmalı?

Menopoz döneminde hormon replasmanına başlamadan önce bazı incelemeleri yaptırmış olmanız gerekiyor. Bunlar arasında ;Jinekolojik muayene (hormon tedavisine başlamadan önce var olabilecek polip, myom, rahim ağzı ya da rahim kanseri ve endometrium (rahim içi zarı) kalınlığı gibi bulguların ortaya konması açısından),Mammogram (hormon tedavisi öncesindeki durumu saptamak için),Rahim ağzından smear,Kemik yoğunluğu tetkiki

Biyoeşdeğer hormonları cilt yolu ile kullanıyor olsak bile rastgele uygulayamayız. Bunun öncesinde yalnız yukarıda belirttiğimiz tetkikler değil, hormonal tablo ortaya konmalı. Bunun ötesinde hormon kullanımı esnasında da, kadının bireysel olarak vücudunun verilen hormonları ciltten ne oranda emebildiği ve ne yönde metabolize ettiği de tetkiklerle ortaya konursa güvenli bir şekilde replasmana devam edebiliriz.

Biyoeşdeğer hormon tedavisine başlama kararı nasıl verilir?

Hormon replasmanına başlamadan önce hasta için artıları ve eksileri değerlendirmeli ve bunlar açıklanmalıdır. Kemik erimesi, kalp hastalıkları, diyabet, Alzheimer, meme kanseri, kolon kanseri, depresyon gibi hastalıkların varlığı ya da bireye özgü riskleri göz önüne alınarak artılar eksiler ortaya konmalıdır. Amacın yalnızca sıcak basmaları ve gece terlemeleri gibi yakınmaları önlemek mi, yoksa yaşa bağlı bunama, kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi sorunları engellemek ve geciktirmek mi olduğu konusunda hasta ve doktor fikir birliğine varmalıdır. Her durumda doğru olan, hastanın kendi vücudu ve yaşam tercihine saygı duymak ve buna öncelik vermektir.

Benzer Yazılar